Thysa Zevenbergen

Blog by Thysa Zevenbergen about Thysart news

Follow along as Thysa Zevenbergen tells her story as a vanlife illustrator and artist. Her adventures on the road traveling in her beloved mercedes 207D, her artshows and her books written together with Ru de Groen.

Blog van Maandag® Zo stop je de sleur door Madelon Eltink

 

Blog van Maandag®

Zo stop je de sleur door Madelon Eltink

Hij had een goede baan bij het Nationaal Toneel, zij schreef financiële stukken voor een projectontwikkelaar in onroerend goed. Carrières in volle bloei. Toch besloten ze van de ene op de andere dag met hun werk te stoppen.

madelon.jpg

Wijnand Boon en Thysa Zevenbergen zwerven nu door Europa in een 38 jaar oude camper. Ze proberen de kost te verdienen met culinaire reisvlogs. In hun filmpjes zie je lokale koks streekgerechten maken met ingrediënten uit de buurt. Hoe meer mensen kijken, hoe meer inkomen ze hebben.

Wijnand ken ik al ruim twintig jaar. In zijn studententijd tapte hij biertjes in het café waar ik graag kom. De manier waarop hij in het leven staat, vind ik bewonderenswaardig. Hij is onafhankelijk en doet waar anderen een leven lang tegen aanhikken, zonder stil te staan bij geld, status of hypotheek gaat Wijnand zijn dromen achterna.

jamescook.png
asperges.jpg
thysa.png

De eerste keer dat hij een mooie baan verruilde voor een nieuw bestaan in het buitenland, was in 2009, vlak na de uitspraak van Koningin Beatrix, waarin ze stelde dat sociale media een asociale uitwerking hebben op mensen. Wijnand wilde het tegendeel bewijzen en vertrok zonder een stuiver op zak, te voet, naar Santiago de Compostella, Rome en Istanboel. Zijn overnachtingen regelde hij drie jaar lang via Facebook en andere sociale media. Gratis.

Als je jouw eigen pad kiest, dan vallen de dingen vanzelf op z’n plaats.

Het leerde hem erop vertrouwen, vertelde Wijnand toen hij bij ons op de woonboot in Leiden was, dat de juiste dingen op je pad komen, als je je hart volgt en gaat doen wat je werkelijk wilt. “Omdat het jouw pad is en niet van iemand anders,” zei hij, “dan vallen de dingen vanzelf op z’n plaats.” Interessant inzicht, vind ik, omdat veel mensen om mij heen het tegenovergestelde doen: een pad volgen waar ze zelf, als ze diep in hun hart kijken, niet achter staan, maar blijven nalopen, omdat het moet vanwege alle verplichtingen en verantwoordelijkheden die ze hebben en voelen. Toch weet je dat ze het liefst meteen zouden willen doen, waar ze echt zin in hebben en hun beslommeringen vaarwelzeggen. Weg file, status, gezeur en sleur. Om eindelijk die sprong in het diepe te wagen.

Die sprong in het diepe, doen waar je echt naar verlangt, is natuurlijk voor ieder persoon anders. Bij Wijnand heeft het iets groots en meeslepends: met zijn lief door Europa reizen, bijzondere koks ontmoeten, nieuwe smaken ontdekken en ondertussen nieuwe skills leren: interviewen, filmen en monteren. 

Voor jou is het ongewisse misschien veel dichter bij huis. Wil je voor de klas staan, in de zorg werken of een vrachtwagen besturen? Mensen die vastgeroest zitten of niet weten hoe ze hun carrière kunnen starten en werkgeluk zoeken, maar het nog niet gevonden hebben, kan ik daarom slechts één advies geven:

“Geloof in jezelf, volg je hart en loop je eigen pad in plaats dat van een ander. Tenzij je wilt verdwalen.”

Wijnand en Thysa volg je op:

Facebook: GoingVanywhere

Instagram: @goingvanywhere

YouTube: Going Vanywhere

www.goingvanywhere.com