Thysa Zevenbergen

Blog by Thysa Zevenbergen about Thysart news

Follow along as Thysa Zevenbergen tells her story as a vanlife illustrator and artist. Her adventures on the road traveling in her beloved mercedes 207D, her artshows and her books written together with Ru de Groen.

PLLEK, TT Neveritaweg 59 | 1033 WB Amsterdam

L1000870.JPG

PLLEK

Een nieuwe expositie op de gallerij van Pllek! Vanaf 28 augustus kan je de kleurrijke stadsgezichten van Thysa Zevenbergen bekijken, met het uitzicht op Amsterdam vanaf het terras.

**Aanvang opening: 17.00 (tot 20.00)

**Muzikale omlijsting door Harry Foolish (https://soundcloud.com/harryfoolish)

**Gratis prosecco van Karakter Wijnimport

/// INFO

Thysa Zevenbergen (geboren in 1987) maakt zwaar technisch werk dat haar reizende opvoeding en levensstijl weergeeft, haar fascinatie voor architectuur is hier door ontstaan. Opgegroeid in Nederland, de Verenigde Staten en Frankrijk, werd zij continue blootgesteld aan een brede reeks architectuur, wat haar heeft geïnspireerd tot een carrière in de kunst. Haar oeuvre bestaat uit stadsgezichten van verschillende iconische steden zoals Londen, New York, Amsterdam en Hongkong. Deze werken strekken van monochroom naar felle olieverf kleuren en tekeningen.

Zevenbergen voegt haar interesse en enthousiasme voor architectuur en fotografie samen met een kracht in tekenvaardigheid om een ontroerende voorstelling van steden te maken. De techniek van de “Vliegende ramen” is ontstaan na een fiets ongeluk in 2010. Gedurende het herstel hier van waarbij Zevenbergen maanden binnen moest zitten voelde de kunstenaar zich opgesloten zowel fysiek als emotioneel. De “Vliegende ramen” werden een symbool voor haar verlangen om deel te nemen aan het stadsleven. Dit symbool is terug te vinden in al het werk van de kunstenaar na dien.

Zevenbergen begon met het tekenen van stadsgezichten gedurende haar studie aan zowel de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (NL) en Pratt University (VS). Deze vroege werken gaven een droomachtig beeld van de stad weer. Tijdens haar bezoek aan Hongkong na haar studie begon de artistieke stijl van de kunstenaar te veranderen. Overweldigd door de dynamiek van de stad begonnen haar doeken groter en feller van kleur te worden, en ontstond er abstracter werk. Het is deze verandering in haar werk dat duidelijk gemaakt gaat worden in deze tentoonstelling. De kleurrijke doeken van Zevenbergen’s Hongkong collectie zullen hier naast haar monochroom mixed media werk worden geëxposeerd. Deze samenspel van verschillende media en de aan/afwezigheid van kleur brengen de steden tot leven.

/// Artist Statement
Opgegroeid in verschillende landen ( Nederland, de Verenigde Staten en Frankrijk) interesseerden verschillende types architectuur en steden mij al vanaf een jonge leeftijd. Als kind beeldde ik mezelf in als architect en tekende ik blauwdrukken van zelf bedachte huizen. Als jong volwassenen veranderde mijn visie over de steden waar ik in gewoond heb. Ik droomde niet meer over plattegronden en blauwdrukken maar het waren de gevels van de gebouwen die mijn aandacht trokken.

Mijn studie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten leidde tot een interesse in de typische gevels kenmerkend van deze stad een onderwerp dat tot op de dag van vandaag mij blijft inspireren in mijn werk.

In Brooklyn New York waar ik heb gestudeerd aan Pratt institute of the arts wilde ik nieuwe mogelijkheden onderzoeken om de schoonheid van de stad weer te geven in combinatie met mijn reisende jeugd herinneringen en eigen visie.

Na een dramatisch fietsongeluk in Amsterdam in mijn afstudeer jaar 2010, vond ik een verband tussen het opgesloten gevoel zowel fysiek als mentaal, en de drang om naar buiten te gaan en deel te nemen aan het stadsleven. Dit is waneer de kenmerkende "vliegende ramen", symbolisch voor de wens om deel te nemen aan het dynamische leven van de stad, een symbool dat terug is te vinden in al mijn werk sinds dien, zijn ontstaan.

Een verlengd bezoek aan Hongkong China heeft mijn ogen geopend naar een stadsleven dat ik nog nooit eerder heb kunnen meemaken. De dynamiek van deze stad leidde tot een nieuwe collectie werk met fellere kleuren en groter van formaat dan voordien. Deze reis leidde tot een drastische verandering zowel in mijn kunst en mijn productiviteit.

Een verblijf van vier maanden in Londen, Engeland, inspireerde mij tot het maken van een serie mixed media werken over oost Londen en de buurt rondom "Brick Lane".

De steden waar ik in reis en leef blijven mij eindeloos inspireren en met elke verhuizing of verplaatsing kijk ik uit naar alle schoonheid die de volgende stad mij en mijn werk zal brengen.